Februari 9, 2024
Als jouw kind niet wil slapen kan dit best een uitdaging zijn - je ziet misschien al de hele dag op tegen de strijd bij bedtijd. Je hoord van je vrienden dat ze het altijd heel knus en gezellig hebben met elkaar s'avonds, lekker boeken lezen, knuffelen, nog even over de dag praten en dan heerlijk slapen.
Waarom wil jouw kind dan niet gaan slapen? Waarom wil jouw kindje niet gewoon lekker in zijn eigen bed liggen en rustig in slaap vallen?
Het is belangrijk dat je probeerd de oorzaak te ontdekken achter het gedrag van jouw kind en dat kan best een zoektocht zijn. Overweeg het volgende:
Last but not least: heb vertrouwen in jezelf en in je kind. Wat voor ons als volwassenen vanzelfsprekend is, kan voor kinderen moeilijk zijn. Jonge kinderen kunnen moeite hebben met het loslaten van de dag, en het loslaten van jou als ouder. Met geduld en een paar tweaks kom je er uit, zekerweten.
Over het algemeen, zijn kinderen vanaf een leeftijd van rond de 8 maanden in staat om zelfstandig door de nacht te kunnen slapen. Een voorwaarde is echter, dat ze over de nodige vaardigheden beschikken om zelfstandig in slaap te vallen. Na mate een kind ouder wordt, destemeer ritme en voorspelbaarheid komt in zijn slaapgedrag. Slapen overdag kan in de peuterleeftijd nog soms een uitdaging zijn. Je peuter wil niet slapen overdag? Blijf het proberen, soms is het gewoon een fase.
Wanneer je kind slaapt, krijgt zijn lichaam en zijn hersenen tijd om te rusten, herstellen en groeien. Prikkels die gedurende de dag zijn ontstaan, worden afgebouwt en de hersenen van je kind krijgen de kans om optimaal te herstellen en te ontwikkelen. Dit gebeurt veelal tijdens de fases van diepe slaap. Structureel slecht slapen (of te weinig slapen) kan de optimale ontwikkeling van je kind belemmeren. Wil je meer weten over de slaapfases van je kind, kijk dan naar dit artikel.
In de eerste 2 levensjaren maakt je kind meerdere fases van slaapregressies mee. Wanneer je kind overdag opeens slechter slaapt, van de een op de andere dag moeite heeft met slapen in zijn eigen bed en meer troost bij je zoekt dan je gewent bent, zou het kunnen dat hij in een groeisprong zit. En hiermee gaat vaak (tijdelijk) minder goed slapen samen. Lees alles over slaapregressies in dit artikel.
Hoewel je kind eigenlijk prima in zijn bed slaapt, gebeurd het vaak dat hij uit bed komt - misschien loopt hij tijdens bedtijd steeds weer naar beneden of komt juist tijdens de nacht of vroege ochtend naar jullie slaapkamer.
Je kan proberen om de mogelijke oorzaak op te speuren (dat klinkt makkelijker dan het is!). Is je kind bang voor iets in zijn kamer of misschien iets wat er overdag is gebeurd? Een kind wat oververmoeid raakt in de dag of in de avond slaapt ook onrustiger dan een uitgerust kind - kijk dus ook eens goed naar de optimale wakkertijden voor de leeftijd van jouw kind (zie artikel hier).
Ook kan er sprake zijn van meer aandacht nodig hebben. Wees alert: als je elker keer anders reageert wanneer je kind uit bed komt, zou het kunnen dat je peuter weet dat hij zijn zin kan krijgen (wat het ook is) als hij het maar lang genoeg probeerd.
Kleine kinderen hebben over het algemeen een ononderbroken nachtrust nodig van 10 tot 11 uren. Dat geldt tot een leeftijd van ongeveer 9 jaar. Het ene kind heeft hier meer behoefte aan dan het andere, dus kijk altijd goed naar je kind en probeer hem op tijd op bed te leggen als je ziet dat hij moe is.
Let op! Vroeger op bed betekend NIET = vroeger wakker. Het tegenovergestelde is waar: een oververmoeid kind bij bedtijd kan vroeg wakker worden.
Wanneer je kind s'nachts bij jullie komt en je dat liever niet wilt, bespreek dit dan met je partner. Hoe staat hij/zij erin? Kom samen tot een conclusie en probeer deze vervolgens om te zetten. Consistentie is hierbij heel belangrijk - het geeft je kind duidelijkheid. Lees meer over het belang van consistentie in dit artikel.
In de periode van 2 tot 3 jaar maken peuters een grote ontwikkeling door - ze kunnen steeds meer praten en worden zelfstandig. In deze periode kan slaap best een uitdaging zijn. Probeer je peuter overdag alle aandacht te geven, zorg voor een donkere slaapkamer en een vast bedritueel.
Is je peuter nog niet 3 maar slaapt al in een peuterbed? En dat gaat niet goed? Kijk dan even naar dit artikel.
De meeste peuters hebben baat bij voorspelbaarheid, voldoende 1:1 aandacht en voldoende fysieke en mentale uitdaging in de dag. Er zijn hiernaast een aantal manieren hoe je een goede nachtrust kan bevorderen:
Naar bed gaan kan soms best een uitdaging zijn. Zorg ervoor dat je peuter zich helemaal op zijn gemak voelt in zijn kamer en vooral: dat het een rustige en niet stimulerende omgeving is. Laat speelgoed elders in huis en creer rust in de slaapkamer van je peuter. Hier beginnen jullie samen aan een heerlijke nacht vol slaap.
Slaapproblemen doen zich vaak voor als je peuter oververmoeid of overprikkeld (of allebei) naar bed gaat. Het kan dan een hele uitdaging zijn om je kind rustig te krijgen. Probeer aan te voelen wat je kind nodig heeft, vermijd te veel prikkels overdag als je weet dat je kind het niet aankan en leg je peuter liever wat eerder dan te laat op bed - probeer de oververmoeidheid voor te zijn.
Een vast dagritme geeft voorspelbaarheid - voor jouw kind, en voor jou. Probeer je kind op drukke dagen wat extra rustmomentjes te geven. Hou de dag overzichtelijk en voorspelbaar als je weet dat je peuter moeite heeft met drukte. Plan voldoende tijd in om s'avonds te ontspannen, een boekje lezen en voor het slapen gaan heerlijk kletsen en knuffelen. Een vaste bedtijd kan je peuter extra helpen om makkelijker in slaap te komen.
Als je peuter rustig naar bed gaat, niet overprikkeld of oververmoeid is, dan is de kans veel groter dat hij een goede nacht zal hebben, minder wakker zal worden en met meer zin naar bed gaat.
Kom je er toch niet uit? Je mag me altijd vrijblijvend bellen voor persoonlijk advies. Dat kan via de contact pagina of doormiddel van het inplannen van een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Begin met iets kleins maar krachtigs: Download de gratis ebook en leer welke 5 dingen je echt moet veranderen in de kinder/babykamer voor een optimale nachtrust. Zo simpel dat je nog vandaag kan beginnen.
Vanessa De Malmazet is oprichtster van Like Dreaming - Slaapcoachingpraktijk voor baby's en peuters. Als Vanessa niet met haar klanten aan het werk is, houdt ze van dansen en zandkastelen graven met haar kinderen op het strand voor haar huis.
Like Dreaming Kinderslaapcoaching
Keizerstraat 22
2584BJ Den Haag
KvK 85338486
©2024 Like Dreaming.
All Rights Reserved.