Januari 13, 2024

Slaapregressie Baby - Alle feiten op een rij

JULLIE LEKEN NET IN EEN GOED RITME - EN OPEENS: EEN SLAAPREGRESSIE!

Wordt je kindje opeens weer vaker wakker? Heb je in ene weer te maken met korte dutjes? Merk je op dat je kindje slechter slaapt dan voorheen en mogelijk ook in de dag wat onrustiger is dan normaal? Als ouders geven we ons vaak de schuld als onze baby slechter slaapt. Echter, in veel gevallen gaat je kleintje gewoon door een fase van snelle ontwikkeling en dat kan niet alleen voor onrustige en slapeloze nachten zorgen maar ook invloed hebben op de slaapjes overdag.

SLAAPREGRESSIE BABY: 5 TEKENEN DAT JE KINDJE IN EEN SLAAPREGRESSIE ZIT

Slaapregressies gebeuren over het algemeen in fases van ontwikkelingssprongen. In deze tijden ontwikkeld je kindje nieuwe vaardigheden zowel fysiek als emotioneel en cognitief. Je kleine kan hierdoor volledig van slag raken, zich onzeker voelen en vaker troost zoeken bij je dan je misschien gewend bent. Een kind ontwikkelt zich met name in het eerste jaar razend snel en zijn mentale ontwikkelingen kunnen slecht slapen tot gevolg hebben.

1) In slaap vallen zowel overdag als ook s'avonds is lastiger. Je baby heeft je meer nodig.

2) Je baby komt maar in lichte slaap en is snel weer wakker (=korte dutjes).

3) Je baby probeert om te rollen.

4) Je baby is hangerig en humeurig en zoekt vaker troost bij je.

5) Je kind is eigenlijk een goede slaper maar je merkt dat slapen opeens lastiger gaat.

WAT GEBEURD ER TIJDENS EEN SLAAPREGRESSIE?

Tijdens een slaapregressie kan je kindje tijdelijk slechter slapen. Dat komt door rappe ontwikkelingssprongen, die invloed kunnen hebben op het slaapgedrag van je kleine. Tijdens een slaapregressie gaat je kindje grote en kleine mijlpalen behalen en deze fases kunnen zelfs positieve effecten hebben op het slaapritme in de toekomst.

Zo gaat een baby van rond de 5 maanden bijvoorbeeld leren hoe hij de overgang naar een volgende slaapcyclus kan redden zonder helemaal wakker te worden. Op die manier zal hij in de toekomst beter in staat zijn om in de herstellende diepe slaap te komen.

SLAAPREGRESSIE BABY: HET IS EEN FASE EN HET GAAT WEER OVER

Als je kindje door een slaapregressie gaat, kan dat soms best vermoeiend zijn. Het zijn echter vaak fases die alleen een paar weken duren. Een slaapregressie hoort dus eigenlijk niet in de categorie "slaapproblemen" maar is een tijdelijke ontregeling van goede slaapgewoontes. Je baby leert zo veel in deze fase - geen verrassing dus, dat hij liever wakker is om al zijn nieuwe kunstjes te oefenen.

SLAAPREGRESSIE

OP WELKE LEEFTIJD GAAT JE BABY DOOR EEN SLAAPREGRESSIE?

Tijdens de eerste twee levensjaren doorlopen kinderen 5 grote slaapregressies - sommige kinderen hebben hier veel last van en andere maar weinig. Een slaapregressie is heel normaal en gaat vanzelf weer over zodra je kleintje de nieuwe vaardigheid beheerst. Tijdens een slaapregressie leert je baby nieuwe vaardigheden - deze kunnen zowel van fysieke als van mentale aard zijn.

In de eerste 24 maanden van zijn leven gaat je kindje door 5 slaapregressies:

slaapregressie baby

4 MAANDEN SLAAP REGRESSIE

De slaapregressie rond de 4 maanden is over het algemeen ook meteen de heftigste voor je baby. De grootste mijlpaal die je baby gaat halen als hij rond de 4 maanden oud is, is omrollen. Hij is druk bezig met oefenen en dat kost veel energie.

Ook mentaal neemt je baby een grote sprong: zijn biologische klok ontwikkeld zich rond de 4 maanden en je baby ontwikkeld het vermogen om van voornamelijke lichte naar diepere slaapfases te gaan. Deze slaapregressie kan enkele weken duren en al vanaf de leeftijd van 3 maanden beginnen.

slaapregressie baby

8 MAANDEN SLAAPREGRESSIE

Enkele maanden later maakt je baby de volgende slaapregressie door. In deze fase is je kleintje bezig met het zelfstandig zitten, optrekken en kruipen of tijgeren. Hij wil deze dingen continu oefenen en dat zorgt voor onrust. Ook gaat je baby in deze tijd over van 3 naar 2 slaapjes en ook dit kan het gewende slaappatroon tijdelijk verstoren.

slaapregressie baby

12 MAANDEN SLAAPREGRESSIE

Rond de 12 maanden leert je baby zelfstandig staan of mogelijk zelf al lopen. Ook zijn taalvaardigheid gaat in sprongen vooruit. Allemaal reden voor onrust overdag en ook s' nachts. Je zult zien dat hij vaker zijn ochtendslaapje gaat weigeren en ook overdag korter kan gaan slapen.

slaapregressie baby

18 MAANDEN SLAAPREGRESSIE

Je baby ontwikkeld zich tot een peuter. Hij wil alles ontdekken, leert dat hij zelfstandig ergens naartoe kan lopen en gaat over van 2 naar 1 slaapje. Ook verlatingsangst speelt een belangrijke rol tijdens deze slaapregressie. Gepaard met een grote stap in de taalontwikkeling kan dit voor onrustige dagen en nachten zorgen.

slaapregressie baby

24 MAANDEN SLAAPREGRESSIE

Je peuter is zich steeds bewuster van zijn eigen wil en laat je dit ook merken. Hij kan je gaan uitdagen en uittesten door bijvoorbeeld zijn middagdutje te weigeren of s'nachts opeens helemaal klaar wakker te zijn.

SLAAPTIPS VOOR TIJDENS EEN SLAAPREGRESSIE - HOE KAN JE JE BABY ONDERSTEUNEN?

Je kleintje heeft je meer nodig dan ooit in zo een fase. Ouders vragen zich vaak af wat ze dan precies kunnen doen om hun kindje te ondersteunen als hij in een slaapregressie komt. Probeer je kleine in deze tijd extra liefde te geven en een goede routine aan te houden. Dit klinkt vaak makkelijker dan het is maar het zal je kindje wat extra houvast geven in deze rustige tijden.

Hier nog een aantal tips wat wij als ouders kunnen doen:

Zelfstandig

Probeer je kleintje aan te moedigen om zelfstandig in slaap te blijven vallen. Geef gerust een beetje ondersteuning. Oude routines te blijven aanhouden geeft houvast en zekerheid en je kind zal makkelijker weer zijn slaappatronen hervatten na afloop van de slaapregressie. Mocht het toch echt moeilijk zijn, wees dan creatief en probeer weer terug te gaan naar oude slaap gewoontes zodra de slaapregressie over is.

Slaapritme

Probeer het slaapritme van je kleine zo goed mogelijk hetzelfde te houden. Dat geeft houvast. Het kan best een uitdaging zijn met al die hazenslaapjes dus wees ook hier flexibel en go with the flow waar nodig.

Beetje hulp

Als je kleintje snel weer wakker wordt van zijn slaapjes, probeer hem dan te helpen om de volgende slaapcyclus te pakken.

Geduld

Als je kleintje tijdelijke wat slechter slaapt en wat sneller of vroeger wakker wordt dan normaal, probeer geduldig te blijven en zo goed mogelijk aan jullie routine vast te houden. Je kleine gaat in no time weer beter slapen.

Rust

Probeer in zo een fase geen grote verandering aan te brengen in het leven van je kindje.

Donker & Witte Ruis

Mocht je kleine moeite hebben met in slaap vallen en blijven (met name overdag) dan zou het kunnen helpen om te zorgen voor een donkere kamer en witte ruis. Hierdoor worden prikkels verminderd en kan je voorkomen dat je kleine vroegtijdig wakker wordt.

Extra Dutje & Vroeg naar Bed

Zorg voor voldoende slaap overdag. Mochten de dutjes kort zijn, laat je baby dan een keer extra slapen.

In het geval dat je baby overdag te weinig slaap krijgt, zorg dan dat je hem extra vroeg laat slapen in de avond. Ouders denken soms dat een vroege bedtijd zorgt voor vroege ochtenden, maar dat is helemaal niet zo. Een kind dat oververmoeid (te laat dus) naar bed gaat kan juist heel onrustig slapen en s' ochtends vroeg wakker worden.

HOE LANG DUURT EEN SLAAPREGRESSIE?

Een slaapregressie duurt soms maar een paar dagen of nachten maar kan ook een paar weken duren. Het verschilt per kind. Tijdens een slaapregressie kan het slaappatroon van je baby tijdelijk veranderen of ook veranderd blijven. Dat hoeft niet altijd slecht te zijn - je baby's hersenen zijn zich aan het ontwikkelen en ook zijn vermogen om langere rukken door te slapen.

slaapregressie baby

TIJDENS EEN SLAAPREGRESSIE HEEFT JE BABY JE NODIG

Als het slaapgedrag van je baby opeens veranderd, kan dit bij ouders voor onzekerheid zorgen. Ook voor je kind is een slaapregressie vermoeiend. Ze zijn van slag en kunnen dan ook nog onvoldoende slapen omdat hun lichaam hun wakker houd. Best vermoeiend. Als je baby moeite heeft met slapen, blijf geduldig en liefdevol. Als je baby altijd goed sliep en opeens niet meer, vertrouw dan erop dat het een fase is die binnen een paar weken weer over zal zijn.

slaapregressie baby

VERSCHIL TUSSEN EEN SLAAPREGRESSIE EN EEN STRUCTUREEL SLAAPPROBLEEM

Slaapt je baby altijd onrustig, wordt vaak of vroeg wakker en zijn slaapjes overdag altijd een uitdaging? Dan heb je waarschijnlijk niet (alleen) met een slaapregressie te maken maar met een structureel probleem in het slaappatroon. In dat geval kan het helpen om eens goed te kijken naar het dagritme van je kind - slaapt hij overdag voldoende (of juist te veel), ligt hij op tijd weer op bed voor een volgend slaapje of voor de nacht of gaat hij al oververmoeid naar bed? Is er mogelijk sprake van een medische oorzaak? Of is je kindje afhankelijk van jouw hulp om in slaap te komen (en te blijven)?

ZORG OOK GOED VOOR JEZELF TIJDENS EEN SLAAPREGRESSIE

Als je baby tijdelijk minder slaapt, zorg er dan voor dat jij zelf wel voldoende rust neemt. Een slaapregressie bij je baby kan erg vermoeiend zijn maar is gelukkig tijdelijk. Misschien kan je tijdelijk wat extra hulp vragen van je partner, familie of vrienden - zodat jij overdag de slechte nachten kunt compenseren. Als je baby vaker wakker wordt s' nachts zou je ook kunnen overwegen om de nachten te delen met je partner, zodat jullie allebei een helft van de nacht goed kunnen slapen.

KAN JE EEN SLAAPREGRESSIE VOORKOMEN?

Slaapregressies horen bij de ontwikkeling van je baby. Leren omrollen, het ontdekken van nieuwe vaardigheden zijn allemaal dingen die horen bij het nemen van mentale sprongetjes. Hierbij kunnen ook nog andere factoren komen, die het doorslapen belemmeren, zoals bijvoorbeeld doorkomende tandjes.

Je kan een slaapregressie niet voorkomen. Wel gaat er elke baby in zijn eigen tempo doorheen. Je kan structurele slaapproblemen voorkomen door het aanhouden van jullie gewone routine. Als dat echt niet mogelijk is, probeer dan zo snel mogelijk na het einde van de slaapregressie, jullie gewone routine weer te hervatten.

slaapregressie baby
slaapregressie baby

HOE KAN JE JE BABY ONDERSTEUNEN TIJDENS EEN SLAAPREGRESSIE?

Een slaapregressie kan vaak zorgen voor kortere slaapjes overdag. Het is dan belangrijk dat je je baby een beetje helpt. Zoals bijvoorbeeld hem of haar weer terug in slaap zussen als hij vroeg wakker wordt. Mocht dat niet lukken, kan je je baby ook een extra slaapje laten doen tijdens een periode van slaapregressie.

Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van de biologische klok van je baby. Op die manier speel je in op het bestaande slaappatroon en zijn natuurlijke bedtijd.

HOE BLIJF JE CONSISTENT TIJDENS EEN SLAAPREGRESSIE VAN JE BABY?

Als je baby in een fase van een slaapregressie zit, kan het best lastig zijn om jullie gewoonte ritme aan te houden. Een van de beste slaaptips, die ik je kan geven is om te proberen zo consistent mogelijk te zijn.

Dat zal je niet helemaal lukken aangezien je baby van slag is maar toch is het een belangrijke manier om je baby door deze fase te helpen. Je kan kleine dingen proberen, zoals voordat je baby gaat slapen als gewend zijn verhaaltje voorlezen (ook is je baby heel moe of afgeleid), goed in de gaten houden hoeveel slaap je baby overdag had en hem een keer extra laten slapen.

Consistentie bestaat niet alleen in je gedrag tegenover je baby maar ook in hoeverre jij ervoor zorgt dat je kleine zich, aangezien de moeilijke fase, zo uitgerust mogelijk voelt.

PLAN EEN GRATIS KENNISMAKING

VRAAG JE JE AF WAAR JE MOET BEGINNEN OM JULLIE SLAAPSITUATIE TE VERBETEREN?

Begin met iets kleins maar krachtigs: Download de gratis ebook en leer welke 5 dingen je echt moet veranderen in de kinder/babykamer voor een optimale nachtrust. Zo simpel dat je nog vandaag kan beginnen.

sleep coach baby, babysleepcoach, sleep finally, expats, like dreaming, Vanessa De Malmazet, sleep better tonight, baby sleep, toddler sleep, sleep through the night, certified gentle sleep coach, 0 to 5 months
YES, ik wil deze eBook!

Over Vanessa

Vanessa De Malmazet is oprichtster van Like Dreaming - Slaapcoachingpraktijk voor baby's en peuters. Als Vanessa niet met haar klanten aan het werk is, houdt ze van dansen en zandkastelen graven met haar kinderen op het strand voor haar huis.