Januari 11, 2024

Van Ledikant naar Peuterbed - hoe wordt het een succes?

WAT IS EIGENLIJK EEN PEUTERBED?

Een peuterbed is een bed zonder spijlen. Het is echter nog een stukje kleiner dan een normaal eenpersoonsbed. Soms heeft een peuterbed nog extra beveiliging aan de kanten om te voorkomen dat je peuter eruit kan vallen. Een peuterbed is meestal rond de 70 cm breed en 150 cm lang. Op die manier kan je kindje wennen aan het slapen in een groter bed maar nog wel met wat beveiliging.

Sommige ouders kiezen ook meteen voor een juniorbed of een eenpersoonsbed in plaats van eerst een peuterbed aan te schaffen. Zo hoef je niet over een paar jaar nog een extra bed aan te schaffen.

OP WELKE LEEFTIJD IS JE KIND KLAAR VOOR EEN PEUTERBED?

Over het algemeen raad ik je aan om je kind tot minimaal 3 jaar in een ledikant te laten slapen. De reden hiervoor is vrij simpel: een ledikant heeft spijlen, waardoor je kindje zich niet alleen veilig voelt maar ook de nodige rust kan ervaren om zelfstandig in slaap te kunnen vallen. Als deze spijlen er niet zijn (zoals bij een peuterbed), kan dit je peuter onrustig maken, uitnodigen om op onderzoek uit te gaan en niet in bed te blijven liggen.

Pas rond de leeftijd van drie jaren, zijn kinderen in staat om aanwijzingen te begrijpen (en te volgen), zoals "Blijf lekker in je bed liggen". Het is belangrijk dat je peuter begrijpt wat je verwacht en dat is vaak pas vanaf een leeftijd van ongeveer 3 jaar het geval.

Als je je peuter te vroeg verhuisd naar een peuterbed, zou dit voor onrustige slaap kunnen zorgen. Je kleine kan mogelijk niet omgaan met zo veel " vrijheid" en een nieuwe bed zou hem juist onzeker kunnen maken.

HET TEMPERAMENT VAN JE PEUTER

Het temperament van je kindje speelt een belangrijke rol. Een peuter met een sterke wil, die je graag uitdaagt, zijn grenzen test en op onderzoek uitgaat, zal wat later klaar zijn om in een peuterbed te slapen, dan een peuter met een terughoudend, afwachtend karakter.

Temperament heeft ook invloed erop of je peuter een nieuw bed een beetje spannend vind of juist meteen enthousiast is om in een groot kinderbed te slapen.

MAAR WAT ALS JE PEUTER UIT ZIJN LEDIKANT KLIMT?

Veiligheid van je kindje heeft de hoogste prioriteit. Als je peuter (in een slaapzak) uit zijn ledikant probeert te klimmen, kan hem dit in gevaar brengen. Mocht je kleine nog (veel) jonger dan 3 zijn, zou je kunnen proberen om andere veilige hulpmiddelen te gebruiken om het klimmen moeilijker te maken (bijv een bedtent of een speciale slaapzak).

Als je peuter alsnog klimt, heb je weinig keuze dan een peuterbed te introduceren en extra veel aandacht te geven aan de overgang. Lees verder beneden over hoe je je peuter kan ondersteunen bij het wennen aan een peuterbed.

peuterbed

5 TEKENEN DAT JE KIND KLAAR IS VOOR EEN PEUTERBED

  • Je peuter klimt regelmatig uit zijn ledikant (zie boven)
  • Je kindje is al bijna 3 jaar oud.
  • Je kleintje heeft interesse in een "groot bed".
  • Je kind slaapt over het algemeen rustig en zonder problemen.
  • Je peuter volgt jouw aanwijzingen over het algemeen.
peuterbed

HOE KIES JE EEN PEUTERBED?

Je vind peuterbedden in verschillen kleuren en vormen. Bijvoorbeeld een peuterbed huisje of een thema peuterbed. Een peuterbed is een kinderbed voor kinderen vanaf 3 jaar tot ongeveer 6 of 7 jaar. Kies in iedere geval voor een stevig matras en een bed wat goed past in de kinderkamer.

Als je kindje nog niet in zijn eigen kinderkamer slaapt, zou het introduceren van een peuterbed samen kunnen gaan met de verhuizing naar een eigen kinderkamer.

Een stapelbed is trouwens over het algemeen pas geschikt voor oudere kinderen.

BETREK JE KIND BIJ HET KIEZEN VAN ZIJN PEUTERBED

Het is belangrijk dat je peuter zijn bed zelf ook leuk vind - betrek hem dus bij het kiezen van een passend bedje, laat hem bijvoorbeeld de kleur kiezen of verschillende bedden testen en bekijken. Het is erg belangrijk dat je peuter zich veilig voelt en lekker kan slapen op zijn matras.

peuterbed

ZORG VOOR GEBORGENHEID EN VEILIGHEID

Kies voor een stevig matras en eventueel voor hogere zijkanten. Dit geeft je kindje wat extra geborgenheid en voorkomt dat hij s'nachts uit bed valt - sommige peuters woelen s'nachts veel en dan is het extra fijn om wat bescherming te hebben.

HOE PLAN JE DE OVERGANG VAN LEDIKANT NAAR PEUTERBED?

Slapen in een nieuw "groot" bed kan spannend zijn voor je kleintje. Tenzij dat jullie vaak op reis zijn, heeft je kindje waarschijnlijk nog niet in veel verschillende bedden geslapen. Te verhuizen van de veiligheid van zijn ledikantje naar een peuterbedje kan een groot impact maken op je kindje.

Neem dus rustig de tijd om de overgang te plannen. Zoals boven beschreven, laat je kind wat bedden bekijken en mee besluiten. Dit zal hem het gevoel geven, dat dit echt zijn of haar bedje is.

Je zou ook met je peuter kunnen spreken over een vriendje of vriendinnetje die al in een peuterbed slaapt.

HOE KAN JE JE PEUTER HELPEN MET HET WENNEN AAN ZIJN PEUTERBED?

  • Spreek met je kindje regelmatig over zijn nieuw kinderbed. Op die manier raakt hij gewend aan het idee. Hoe meer je met je kind spreekt, hoe makkelijker zal het voor je kindje zijn.
  • Als je peuter veel beweegt in de nacht, tref dan maatregelen dat hij niet uit zijn nieuw bed valt. Kies bijvoorbeeld voor een peuterbedje met bescherming aan de zijkanten. Dit zorgt tegelijkertijd ook voor een beschermd gevoel.
  • Zo mogelijk, bouw het bedje samen met je kind op en zet hem al voor de echte "verhuizing" neer in de kamer van jouw peuter, terwijl hij nog wel slaapt in zijn ledikantje. Op die manier kan je kind alvast wennen aan zijn groot bed.
  • Laat je peuter zijn eigen dekbed en beddengoed kiezen en opmaken. Kinderen vinden het vaak fantastisch om mee te helpen en op die manier raken ze ook nog eens gewend aan hun nieuw bedje.

MET DEZE 4 STAPPEN WORDT JULLIE OVERGANG VAN LEDIKANT NAAR PEUTERBED EEN SUCCES

Stap 1 - Kies het juiste moment

Zoals al boven omschreven, wacht je het liefst tot je peuter 3 jaar of ouder is voordat je een peuterbed introduceert. Wacht voor een rustig moment - bijvoorbeeld een periode zonder grote veranderingen (afleren van de speen, een verhuizing etc.)

Stap 2 - Bereid je kind voor

Maak je peuter enthousiast over het nieuwe bed. Wees er ook zelf enthousiast over. Als je merkt dat je kind het echt spannend vind, geef hem dan de tijd om rustig te wennen aan het idee en wacht misschien nog even voordat je het nieuwe bedje daadwerkelijk in gebruik neemt.

Stap 3 - Maak afspraken met je kind

Maak met je peuter duidelijke afspraken over het slapen in zijn bedje. Bijvoorbeeld "Als je s'avonds naar bed gaat, blijf je lekker liggen in je bedje totdat je in slaap valt.". Formulier de afspraak positief en geef complimenten als je kindje zich aan de afspraken heeft gehouden.

Stap 4 - Blijf consistent

Als ouder ben je het best consistent vanaf het begin - als je kind tegen jullie afspraak in uit zijn bed komt, neem je hem bij de hand en breng je hem terug naar zijn bed. Doe dit liefdevol maar consequent. Belangrijk is dat je peuter merkt dat je opvolging geeft (en uitleg) als hij zich niet aan de afspraken houd.

HEEL VEEL SUCCES!

HULP NODIG?

PLAN EEN GRATIS KENNISMAKING

VRAAG JE JE AF WAAR JE MOET BEGINNEN OM JULLIE SLAAPSITUATIE TE VERBETEREN?

Begin met iets kleins maar krachtigs: Download de gratis ebook en leer welke 5 dingen je echt moet veranderen in de kinder/babykamer voor een optimale nachtrust. Zo simpel dat je nog vandaag kan beginnen.

sleep coach baby, babysleepcoach, sleep finally, expats, like dreaming, Vanessa De Malmazet, sleep better tonight, baby sleep, toddler sleep, sleep through the night, certified gentle sleep coach, 0 to 5 months
YES, ik wil deze eBook!

Over Vanessa

Vanessa De Malmazet is oprichtster van Like Dreaming - Slaapcoachingpraktijk voor baby's en peuters. Als Vanessa niet met haar klanten aan het werk is, houdt ze van dansen en zandkastelen graven met haar kinderen op het strand voor haar huis.