Februari 9, 2024

Help! Mijn kind wil niet slapen.

En nu?

Als jouw kind niet wil slapen kan dit best een uitdaging zijn - je ziet misschien al de hele dag op tegen de strijd bij bedtijd. Je hoord van je vrienden dat ze het altijd heel knus en gezellig hebben met elkaar s'avonds, lekker boeken lezen, knuffelen, nog even over de dag praten en dan heerlijk slapen.

Waarom wil jouw kind dan niet gaan slapen? Waarom wil jouw kindje niet gewoon lekker in zijn eigen bed liggen en rustig in slaap vallen?

WAT KAN JE DOEN ALS JOUW PEUTER NIET WIL SLAPEN?

Het is belangrijk dat je probeerd de oorzaak te ontdekken achter het gedrag van jouw kind en dat kan best een zoektocht zijn. Overweeg het volgende:

  • Is het iets nieuws of een al langer bestaand probleem? Hoe reageerde je in het verleden op je kind wanneer het niet wilde slapen?
  • Maakt je kind op dit moment een belangrijke ontwikkelingsfase door? Zoals bijvoorbeeld rond de 2 jaar? Kijk ook even bij mijn artikel over fases van slaapregressies.
  • Zijn er mogelijk externe gebeurtenissen die voor onrust zorgen? Denk hierbij aan een verhuizing, komst van een broertje of zusje, overgang naar een andere opvang
  • Probeer te werken aan de connectie tussen jou en je kind. Probeer je kind echt te begrijpen en vervolgens erop in te spelen. Wees ook consistent in jouw reactie.

Last but not least: heb vertrouwen in jezelf en in je kind. Wat voor ons als volwassenen vanzelfsprekend is, kan voor kinderen moeilijk zijn. Jonge kinderen kunnen moeite hebben met het loslaten van de dag, en het loslaten van jou als ouder. Met geduld en een paar tweaks kom je er uit, zekerweten.

DE ONTWIKKELING VAN SLAAP BIJ KINDEREN.

Over het algemeen, zijn kinderen vanaf een leeftijd van rond de 8 maanden in staat om zelfstandig door de nacht te kunnen slapen. Een voorwaarde is echter, dat ze over de nodige vaardigheden beschikken om zelfstandig in slaap te vallen. Na mate een kind ouder wordt, destemeer ritme en voorspelbaarheid komt in zijn slaapgedrag. Slapen overdag kan in de peuterleeftijd nog soms een uitdaging zijn. Je peuter wil niet slapen overdag? Blijf het proberen, soms is het gewoon een fase.

WAAROM IS SLAPEN ZO BELANGRIJK?

Wanneer je kind slaapt, krijgt zijn lichaam en zijn hersenen tijd om te rusten, herstellen en groeien. Prikkels die gedurende de dag zijn ontstaan, worden afgebouwt en de hersenen van je kind krijgen de kans om optimaal te herstellen en te ontwikkelen. Dit gebeurt veelal tijdens de fases van diepe slaap. Structureel slecht slapen (of te weinig slapen) kan de optimale ontwikkeling van je kind belemmeren. Wil je meer weten over de slaapfases van je kind, kijk dan naar dit artikel.

kind wil niet slapen

IS ER EEN SLAAPREGRESSIE ROND DE 2 JAAR?

In de eerste 2 levensjaren maakt je kind meerdere fases van slaapregressies mee. Wanneer je kind overdag opeens slechter slaapt, van de een op de andere dag moeite heeft met slapen in zijn eigen bed en meer troost bij je zoekt dan je gewent bent, zou het kunnen dat hij in een groeisprong zit. En hiermee gaat vaak (tijdelijk) minder goed slapen samen. Lees alles over slaapregressies in dit artikel.

JE KIND KOMT STEEDS UIT BED

Hoewel je kind eigenlijk prima in zijn bed slaapt, gebeurd het vaak dat hij uit bed komt - misschien loopt hij tijdens bedtijd steeds weer naar beneden of komt juist tijdens de nacht of vroege ochtend naar jullie slaapkamer.

Je kan proberen om de mogelijke oorzaak op te speuren (dat klinkt makkelijker dan het is!). Is je kind bang voor iets in zijn kamer of misschien iets wat er overdag is gebeurd? Een kind wat oververmoeid raakt in de dag of in de avond slaapt ook onrustiger dan een uitgerust kind - kijk dus ook eens goed naar de optimale wakkertijden voor de leeftijd van jouw kind (zie artikel hier).

Ook kan er sprake zijn van meer aandacht nodig hebben. Wees alert: als je elker keer anders reageert wanneer je kind uit bed komt, zou het kunnen dat je peuter weet dat hij zijn zin kan krijgen (wat het ook is) als hij het maar lang genoeg probeerd.

kind wil niet slapen

HOEVEEL SLAAP HEEFT JOUW PEUTER NODIG? - HOE WEET JE OF JE KIND VOLDOENDE SLAAPT?

Kleine kinderen hebben over het algemeen een ononderbroken nachtrust nodig van 10 tot 11 uren. Dat geldt tot een leeftijd van ongeveer 9 jaar. Het ene kind heeft hier meer behoefte aan dan het andere, dus kijk altijd goed naar je kind en probeer hem op tijd op bed te leggen als je ziet dat hij moe is.

Let op! Vroeger op bed betekend NIET = vroeger wakker. Het tegenovergestelde is waar: een oververmoeid kind bij bedtijd kan vroeg wakker worden.

JE KIND KRUIPT BIJ JOU IN BED EN DAT WIL JE LIEVER NIET?

Wanneer je kind s'nachts bij jullie komt en je dat liever niet wilt, bespreek dit dan met je partner. Hoe staat hij/zij erin? Kom samen tot een conclusie en probeer deze vervolgens om te zetten. Consistentie is hierbij heel belangrijk - het geeft je kind duidelijkheid. Lees meer over het belang van consistentie in dit artikel.

SLAAPPROBLEMEN BIJ PEUTERS VAN 2-3 JAAR

In de periode van 2 tot 3 jaar maken peuters een grote ontwikkeling door - ze kunnen steeds meer praten en worden zelfstandig. In deze periode kan slaap best een uitdaging zijn. Probeer je peuter overdag alle aandacht te geven, zorg voor een donkere slaapkamer en een vast bedritueel.

AL OVER NAAR EEN PEUTERBED?

Is je peuter nog niet 3 maar slaapt al in een peuterbed? En dat gaat niet goed? Kijk dan even naar dit artikel.

WAT KAN JE DOEN OM JE PEUTER WEL TE LATEN SLAPEN ?

De meeste peuters hebben baat bij voorspelbaarheid, voldoende 1:1 aandacht en voldoende fysieke en mentale uitdaging in de dag. Er zijn hiernaast een aantal manieren hoe je een goede nachtrust kan bevorderen:

kind wil niet slapen

Zorg voor een fijne, rustige kamer

Naar bed gaan kan soms best een uitdaging zijn. Zorg ervoor dat je peuter zich helemaal op zijn gemak voelt in zijn kamer en vooral: dat het een rustige en niet stimulerende omgeving is. Laat speelgoed elders in huis en creer rust in de slaapkamer van je peuter. Hier beginnen jullie samen aan een heerlijke nacht vol slaap.

Voldoende rust overdag en een rustig einde van de dag

Slaapproblemen doen zich vaak voor als je peuter oververmoeid of overprikkeld (of allebei) naar bed gaat. Het kan dan een hele uitdaging zijn om je kind rustig te krijgen. Probeer aan te voelen wat je kind nodig heeft, vermijd te veel prikkels overdag als je weet dat je kind het niet aankan en leg je peuter liever wat eerder dan te laat op bed - probeer de oververmoeidheid voor te zijn.

Een vast dagritme

Een vast dagritme geeft voorspelbaarheid - voor jouw kind, en voor jou. Probeer je kind op drukke dagen wat extra rustmomentjes te geven. Hou de dag overzichtelijk en voorspelbaar als je weet dat je peuter moeite heeft met drukte. Plan voldoende tijd in om s'avonds te ontspannen, een boekje lezen en voor het slapen gaan heerlijk kletsen en knuffelen. Een vaste bedtijd kan je peuter extra helpen om makkelijker in slaap te komen.

Als je peuter rustig naar bed gaat, niet overprikkeld of oververmoeid is, dan is de kans veel groter dat hij een goede nacht zal hebben, minder wakker zal worden en met meer zin naar bed gaat.

WIL JE LIEVER PERSOONLIJK ADVIES?

Kom je er toch niet uit? Je mag me altijd vrijblijvend bellen voor persoonlijk advies. Dat kan via de contact pagina of doormiddel van het inplannen van een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

PLAN EEN GRATIS KENNISMAKING

VRAAG JE JE AF WAAR JE MOET BEGINNEN OM JULLIE SLAAPSITUATIE TE VERBETEREN?

Begin met iets kleins maar krachtigs: Download de gratis ebook en leer welke 5 dingen je echt moet veranderen in de kinder/babykamer voor een optimale nachtrust. Zo simpel dat je nog vandaag kan beginnen.

sleep coach baby, babysleepcoach, sleep finally, expats, like dreaming, Vanessa De Malmazet, sleep better tonight, baby sleep, toddler sleep, sleep through the night, certified gentle sleep coach, 0 to 5 months
YES, ik wil deze eBook!

Over Vanessa

Vanessa De Malmazet is oprichtster van Like Dreaming - Slaapcoachingpraktijk voor baby's en peuters. Als Vanessa niet met haar klanten aan het werk is, houdt ze van dansen en zandkastelen graven met haar kinderen op het strand voor haar huis.