SAMEN HELPEN WE JE BABY ZELFSTANDIG
IN SLAAP TE VALLEN. IN HET DUITS, ENGELS,
NEDERLANDS, FRANS OF SPAANS.
Wanneer we voor het eerst ouders worden, komt er ontzettend veel op ons af. Het is een enorme verandering voor ons als individu en als stel. Zo veel verantwoordelijkheid opeens - voor een klein mensje. Zo veel blijheid ook, zo veel liefde.
Maar weinig ouders zijn erop voorbereid dat een van hun grootste uitdagingen het slapen van hun baby zal zijn. Niet voor elke baby is slapen een uitdaging maar voor jonge ouders, wies baby moeite heeft met slapen, is het vaak ingewikkeld.
Is het normaal dat ik zo weinig slaap? Moeten we om hulp vragen? Is een baby slaapcoach het geld waard? Komen we er toch alleen uit? Hoe veel slaap heeft mijn baby eigenlijk nodig?
Wat moet je doen om je baby lekker te laten slapen? Kan een baby eigenlijk zelf in slaap komen? Is het beter als je baby in zijn eigen bedje slaapt - of juist tussen jullie in? Hoe veel slaapjes doet een baby overdag? Wanneer moet je baby beter slapen in zijn eigen kamer?
Alle ouders zullen zich dit soort vragen af en toe stellen maar als je zelf de slaap van je baby als probleem begint te ervaren - omdat je zelf aan zo weinig slaap toekomt, niet meer kan genieten van je baby, moeite hebt met werken - dan moet je zeker aan de bel gaan trekken.
Wanneer slaapt je baby nou goed en wanneer slecht? Is er een definitie voor?
Het korte antwoord is: Nee, er is geen definitie voor goed of slecht slapen. Wel zijn er indicatoren, zoals:
Of je baby nou goed of slecht slaapt is vaak een kwestie hoe je de slaapsituatie als moeder of vader ervaart.
En dat kan erg verschillen tussen ouders. Alle ouders zullen af en toe te maken krijgen met uitdagingen maar iedereen heeft zijn eigen grenzen en het is belangrijk dat je die herkent.
Als het niet goed voelt voor jou, als je niet van het ouderschap kan genieten, als de slaapproblemen van je baby invloed hebben op jullie als gezin, onderneem dan actie.
Je hebt misschien al heel veel gelezen over slaapproblemen, over slaap in het algemeen, over hoe veel een baby in de nacht en overdag dient te slapen.
Misschien ben je ten einde raad omdat wat er geschreven staat zo uiteenlopend is. En dan heb je ook nog de goedbedoelde adviezen van vrienden, familieleden, collega's.
Moet je nu volhouden, afwachten totdat het zich (hopelijk) van zelf oplost? Je baby laten huilen zoals het vaak aangeraden wordt ("Ze moeten er even doorheen")?
Of stel je je aan en ben je als moeder (of vader) gewoon niet sterk genoeg om het ouderschap aan te kunnen? Hoe doen andere ouders dit dan?
First things first: Je bent geen slechte (of zwakke of wat dan ook) moeder of vader omdat het je opbreekt dat je baby niet lekker slaapt. Alle kinderen zijn verschillend en waar de ene baby amper hulp nodig heeft, moet een andere baby wat meer ondersteunt worden om te leren slapen.
Nogmaals: als je zelf het slapen van je baby niet als probleem ervaart, dan is er helemaal niets aan de hand. Ik ben er voor ouders, die de situatie niet meer aankunnen en hulp zoeken - of in iedere geval betrouwbaar advies.
Een baby kan leren slapen. Het is een vaardigheid wat we allemaal moesten oefenen om het goed onder de riem te krijgen. Sommige baby's hebben hun ouders hier wat meer voor nodig dan andere. Met liefde, geduld en de focus op een veilige hechting tussen jou en je kindje kan ook jou baby leren slapen.
Het is hiervoor helemaal niet nodig om je kindje alleen te laten huilen.
Voor mij ook niet. Onze kinderen hebben ons nodig en vaak kunnen ze dit alleen uiten door te huilen - in iedere geval totdat ze voldoende kunnen spreken. Hier moeten we ten allen tijde op reageren als liefdevolle en betrokken ouders.
Ik geloof dat het ontzettend belangrijk is voor je baby dat hij het vertrouwen heeft in jullie als zijn verzorgers, dat hij weet dat jullie er altijd voor hem zijn - en: dat jullie weten hoe dingen werken en dat aan hem laten zien.
Hiervoor is het echt niet nodig (en zelfs schadelijk) om niet op je baby te reageren als hij huilt.
Leren slapen is een proces en jij bent er voor je baby, de hele tijd - met woorden en met aanrakingen; met al jou liefde. Het enige wat er veranderd is dat we er samen consistentie in aanbrengen. Zodat je baby patronen in je gedrag gaat herkennen, die het voor hem makkelijker maken om te gaan slapen - en te blijven slapen.
Dat kan in baby's eigen bedje maar ook bij jullie in bed mocht dat jullie voorkeur hebben.
Ik heb zelf ervaren wat langdurig slaapgebrek met je kan maken als moeder. Ik heb ontzettend veel getwijfeld aan mij, was continue (de hele dag eigenlijk) bezig met slaap - proberen baby te helpen slapen, lukt niet, dan toch weer iets anders doen, maar alleen kort, dan weer proberen. De hele dag door - soms had ik s' avonds nog niet eens gegeten toen mijn man naar huis kwam.
Ik heb later ervaren dat het echt anders kan. Sterker nog: dat ook mijn baby er ontzettend veel baat bij gaat hebben om nachten eindelijk door te slapen en heerlijke dutjes te doen overdag (ook op de opvang).
De gezinnen met wie ik werk voelen zich vaak ontzettend blij en opgelucht als ze een keer de beslissing hebben genomen om hun baby te helpen beter te slapen. En ze zijn euforisch en ZO trots wanneer ze zien dat het echt werkt.
Maar: het gaat niet van zelf en dat vind ik belangrijk om te benadrukken. Van jullie als ouders is er veel inzet en geduld nodig. Je baby heeft jullie keihard nodig om te begrijpen hoe het werkt. Maar uiteindelijk zal het moment komen waar je kleine gaat slapen en pas in de ochtend weer wakker wordt.
Hi, ik ben Vanessa,
Mama van 3 prachtige jongens (2018, 2020 en 2022), sinds 2022 gecertificeerde kinderslaapcoach en part-time werkzaam als HR Adviseur.
Ik geloof dat elke ouder de allerbeste bedoelingen heeft in de opvoeding van zijn of haar kinderen. En ik geloof dat we hele hoge eisen aan ons zelf stellen. We denken dat we alles moeten weten, kijken veel en vaak naar wat andere ouders dan wel of niet doen, voelen ons snel schuldig, durven niet te spreken over problemen uit angst voor beoordeling. En daarbij hebben we elkaar zo hard nodig.
Het leven met jonge kinderen is ontzettend druk en veeleisend, zeker als je ook nog moet werken. Vaak missen we andere ouders om ons heen die al meer ervaring hebben of die ons echt kunnen ondersteunen.
Ik geloof dat we elkaar moeten helpen en dat het heel gewoon moet zijn om hulp te vragen.
Ik wordt erg blij als ik zie hoe gezinnen op eens weer functioneren, van elkaar kunnen genieten en zich weer in hun kracht voelen. Dat is mijn grootste motivatie om kinderslaapcoach te zijn.
Wil je meer lezen over mij? Kijk dan even op deze site.
Ik werk op een responsieve manier met ouders en hun baby. De behoeftes van je baby en jullie waardes, wensen en doelen als ouders zijn hierbij het vertrekpunt.
In 2022, heb ik de opleiding tot Gentle Sleep Coach® na Kim West afgerond en ben ik sindsdien gecertificeerde kinderslaapcoach. Je kan hier alles lezen over de opleiding.
Samen maken we een slaapplan, die precies past bij jullie gezin. Waar je jezelf helemaal in kan vinden en waarvan je weet: dat red ik, wat hierin staat kan ik volhouden.
Elk gezin en elke baby is anders. Als baby slaapcoach ben ik altijd erg betrokken bij mijn klanten en probeer ik hun situatie helemaal te begrijpen.
Bij Like Dreaming, krijgen jullie begeleiding op maat. Als baby slaapcoach begeleid ik jullie door het hele proces heen - of zet ik jullie op het juiste spoor en gaan jullie vervolgens zelf aan de slag.
Slaap is zo belangrijk voor je baby en kan soms toch super ingewikkeld zijn; het kan dan fijn voelen om wat steun te hebben - iemand die even met je meekijkt.
We beginnen altijd met een gratis kennismakingsgesprek van ongeveer 20 minuten. Hierin luister ik na jullie verhaal en geef ik een overzicht over mijn werkwijze en aanbod. Het meest belangrijk is voor mij dat jullie helemaal klaar zijn om verandering aan te brengen in het slaapgedrag van jullie kindje. Alleen als zowel moeder(s) en vader(s) achter het plan staan om een slaapcoach in te huren, zal ik jullie ook aanraden om verder te gaan.
Als jullie besluiten om door te gaan, zal ik je vragen om een vragenlijst in te vullen en voor drie dagen een slaaplog bij te houden. Op deze manier krijg ik goed zicht op wat er speelt.
Voorafgaand aan de drie coaching weken nemen wij 1.5 tot 2 uren de tijd om tijdens een video-conference jullie situatie te bespreken en samen een plan uit te werken die 100% bij jullie past EN die jullie zal helpen om beter te gaan slapen.
Hierna volgen drie weken waar alle aandacht moet zijn op jullie kleine en het slaapplan. Het is ontzettend belangrijk dat er tijdens deze weken geen grote veranderingen zijn (zoals een verhuizing of een reis). Tijdens deze weken houd je dagelijks een slaaplog bij en hebben we regelmatig contact via whatsapp, email of telefoon.
In de allermeeste gevallen heb je na 3 weken tijd hele grote stappen gezet en kan je zelf verder gaan. We hebben nog een afsluitend gesprek en (als gewenst) kan je kiezen om me nog te mogen mailen in de daarop volgende weken of maanden.
WEEK 0:
GET SAVVY
WEEK 1:
GET READY
WEEK 2-4:
GET STARTED
WEEK 5-8:
KEEP GOING
Jullie zullen weer beter slapen, dat beloof ik je. Wat super super belangrijk is, is dat jullie klaar zijn om deze stap te zetten en bereid zijn om hier actief aan mee te werken. Jullie baby zal jullie heel erg nodig hebben.
Je kan je nu niet voorstellen dat in slaap vallen zonder wiegen, borst of fles kan - ook jouw baby kan dit.
Maar hij moet het nog leren - van je en met je.
Als je kleine nu slecht slaapt (voor jou gevoel dan), hoeft dat niet te betekenen dat hij gewoon een " slechte slaper" is.
Sterker nog: vaak zijn er patronen ingeslopen, die we als ouders onbewust in stand houden en waardoor onze baby niet zo maar de hele nacht kan slapen.
Hadden we maar eerder gekozen voor Like Dreaming. Het heeft echt ons leven veranderd. Ons zoontje had altijd moeite met slapen, was vaak wakker s'nachts en wij waren zo moe. Na een paar weken zagen we een grote verandering en zijn de meeste nachten voor ons nu heel rustig.
— Ethan (vader van Rick, 11 maanden)
Jullie zullen weer van elkaar kunnen genieten, als stel zullen jullie weer meer tijd hebben voor elkaar. Voorspelbaarheid in jullie avond, nacht en overdag, handvatten voor als er (tijdelijk) weer even wat meer steun nodig is (zoals tijdens ziekte bijvoorbeeld). Het is belangrijk dat jij weet wat je kan doen zodat je baby lekker kan slapen.
En hier werken we samen aan.
Stel eens voor: Jullie nachten zullen weer voorspelbaarder worden en het naar bed gaan wordt misschien wel de highlight van jullie dag; zonder struggles, zonder stress, zonder tranen.
Lekker samen boekjes lezen, nog even knuffelen en een kusje en dan gaat je kleine heerlijk slapen en jullie genieten van een fijne avond samen op de bank.
De key is dat je baby leert om zelfstandig in slaap te vallen. De weg daarheen gaan we samen - ik leer jullie alles over de verschillende methodes en we besluiten wat het best bij jullie en bij jullie baby past. Jij kent je baby heel goed en weet precies wat zijn behoefte is ; dat is een belangrijke vertrekpunt wanneer we samen werken.
Een nacht vol slaap - wie wil dat nou niet? Jouw baby droomt hier vermoedelijk net zo van als jij. Dus waar wacht je nog op? Heb je nog een vraag?
Twijfel je? Kijk dan beneden bij de meest gestelde vragen of boek een gratis kennismaking met mij. Ik vind het leuk om je te spreken!
Natuurlijk! Borstvoeding is absoluut geen obstakel, integendeel! Als je borstvoeding wilt blijven geven (ook 's nachts), nemen wij dit op in jullie Slaapplan.
Zeker! Jij bepaalt hoe de slaapplek van je baby eruit ziet. Ik zal je wijzen op de preventiemaatregelen tegen wiegendood en je advies geven over hoe je veilig samen met je baby kan slapen.
Een vraag die ik veel hoor van ouders is of hun baby gaat huilen met mijn slaapprogramma. Ik vind het daarom belangrijk om dit hier te bespreken. Er zijn veel redenen waardoor een baby kan huilen. Eén van die redenen is om protest een stem te geven. Wanneer je de manier verandert waarop je in het verleden op je baby reageerde, kan je een zekere mate van protest verwachten. Daarom vind ik het belangrijk om ouders erop te wijzen dat het werken aan veranderingen in het slaappatroon hoogstwaarschijnlijk op zijn minst enige protest van je kind met zich mee zal brengen. Ik zal je echter nooit vragen het huilen van je kind te negeren, noch hem alleen te laten. Samen ontwikkelen we een plan waar je je prettig bij voelt en waarin we je kennis over jouw kind en mijn ervaring integreren.
Like Dreaming Kinderslaapcoaching
Keizerstraat 22
2584BJ Den Haag
KvK 85338486
©2024 Like Dreaming.
All Rights Reserved.