Januari 13, 2024
Wordt je kindje opeens weer vaker wakker? Heb je in ene weer te maken met korte dutjes? Merk je op dat je kindje slechter slaapt dan voorheen en mogelijk ook in de dag wat onrustiger is dan normaal? Als ouders geven we ons vaak de schuld als onze baby slechter slaapt. Echter, in veel gevallen gaat je kleintje gewoon door een fase van snelle ontwikkeling en dat kan niet alleen voor onrustige en slapeloze nachten zorgen maar ook invloed hebben op de slaapjes overdag.
Slaapregressies gebeuren over het algemeen in fases van ontwikkelingssprongen. In deze tijden ontwikkeld je kindje nieuwe vaardigheden zowel fysiek als emotioneel en cognitief. Je kleine kan hierdoor volledig van slag raken, zich onzeker voelen en vaker troost zoeken bij je dan je misschien gewend bent. Een kind ontwikkelt zich met name in het eerste jaar razend snel en zijn mentale ontwikkelingen kunnen slecht slapen tot gevolg hebben.
1) In slaap vallen zowel overdag als ook s'avonds is lastiger. Je baby heeft je meer nodig.
2) Je baby komt maar in lichte slaap en is snel weer wakker (=korte dutjes).
3) Je baby probeert om te rollen.
4) Je baby is hangerig en humeurig en zoekt vaker troost bij je.
5) Je kind is eigenlijk een goede slaper maar je merkt dat slapen opeens lastiger gaat.
Tijdens een slaapregressie kan je kindje tijdelijk slechter slapen. Dat komt door rappe ontwikkelingssprongen, die invloed kunnen hebben op het slaapgedrag van je kleine. Tijdens een slaapregressie gaat je kindje grote en kleine mijlpalen behalen en deze fases kunnen zelfs positieve effecten hebben op het slaapritme in de toekomst.
Zo gaat een baby van rond de 5 maanden bijvoorbeeld leren hoe hij de overgang naar een volgende slaapcyclus kan redden zonder helemaal wakker te worden. Op die manier zal hij in de toekomst beter in staat zijn om in de herstellende diepe slaap te komen.
Als je kindje door een slaapregressie gaat, kan dat soms best vermoeiend zijn. Het zijn echter vaak fases die alleen een paar weken duren. Een slaapregressie hoort dus eigenlijk niet in de categorie "slaapproblemen" maar is een tijdelijke ontregeling van goede slaapgewoontes. Je baby leert zo veel in deze fase - geen verrassing dus, dat hij liever wakker is om al zijn nieuwe kunstjes te oefenen.
Tijdens de eerste twee levensjaren doorlopen kinderen 5 grote slaapregressies - sommige kinderen hebben hier veel last van en andere maar weinig. Een slaapregressie is heel normaal en gaat vanzelf weer over zodra je kleintje de nieuwe vaardigheid beheerst. Tijdens een slaapregressie leert je baby nieuwe vaardigheden - deze kunnen zowel van fysieke als van mentale aard zijn.
In de eerste 24 maanden van zijn leven gaat je kindje door 5 slaapregressies:
De slaapregressie rond de 4 maanden is over het algemeen ook meteen de heftigste voor je baby. De grootste mijlpaal die je baby gaat halen als hij rond de 4 maanden oud is, is omrollen. Hij is druk bezig met oefenen en dat kost veel energie.
Ook mentaal neemt je baby een grote sprong: zijn biologische klok ontwikkeld zich rond de 4 maanden en je baby ontwikkeld het vermogen om van voornamelijke lichte naar diepere slaapfases te gaan. Deze slaapregressie kan enkele weken duren en al vanaf de leeftijd van 3 maanden beginnen.
Enkele maanden later maakt je baby de volgende slaapregressie door. In deze fase is je kleintje bezig met het zelfstandig zitten, optrekken en kruipen of tijgeren. Hij wil deze dingen continu oefenen en dat zorgt voor onrust. Ook gaat je baby in deze tijd over van 3 naar 2 slaapjes en ook dit kan het gewende slaappatroon tijdelijk verstoren.
Rond de 12 maanden leert je baby zelfstandig staan of mogelijk zelf al lopen. Ook zijn taalvaardigheid gaat in sprongen vooruit. Allemaal reden voor onrust overdag en ook s' nachts. Je zult zien dat hij vaker zijn ochtendslaapje gaat weigeren en ook overdag korter kan gaan slapen.
Je baby ontwikkeld zich tot een peuter. Hij wil alles ontdekken, leert dat hij zelfstandig ergens naartoe kan lopen en gaat over van 2 naar 1 slaapje. Ook verlatingsangst speelt een belangrijke rol tijdens deze slaapregressie. Gepaard met een grote stap in de taalontwikkeling kan dit voor onrustige dagen en nachten zorgen.
Je peuter is zich steeds bewuster van zijn eigen wil en laat je dit ook merken. Hij kan je gaan uitdagen en uittesten door bijvoorbeeld zijn middagdutje te weigeren of s'nachts opeens helemaal klaar wakker te zijn.
Je kleintje heeft je meer nodig dan ooit in zo een fase. Ouders vragen zich vaak af wat ze dan precies kunnen doen om hun kindje te ondersteunen als hij in een slaapregressie komt. Probeer je kleine in deze tijd extra liefde te geven en een goede routine aan te houden. Dit klinkt vaak makkelijker dan het is maar het zal je kindje wat extra houvast geven in deze rustige tijden.
Hier nog een aantal tips wat wij als ouders kunnen doen:
Probeer je kleintje aan te moedigen om zelfstandig in slaap te blijven vallen. Geef gerust een beetje ondersteuning. Oude routines te blijven aanhouden geeft houvast en zekerheid en je kind zal makkelijker weer zijn slaappatronen hervatten na afloop van de slaapregressie. Mocht het toch echt moeilijk zijn, wees dan creatief en probeer weer terug te gaan naar oude slaap gewoontes zodra de slaapregressie over is.
Probeer het slaapritme van je kleine zo goed mogelijk hetzelfde te houden. Dat geeft houvast. Het kan best een uitdaging zijn met al die hazenslaapjes dus wees ook hier flexibel en go with the flow waar nodig.
Als je kleintje snel weer wakker wordt van zijn slaapjes, probeer hem dan te helpen om de volgende slaapcyclus te pakken.
Als je kleintje tijdelijke wat slechter slaapt en wat sneller of vroeger wakker wordt dan normaal, probeer geduldig te blijven en zo goed mogelijk aan jullie routine vast te houden. Je kleine gaat in no time weer beter slapen.
Probeer in zo een fase geen grote verandering aan te brengen in het leven van je kindje.
Mocht je kleine moeite hebben met in slaap vallen en blijven (met name overdag) dan zou het kunnen helpen om te zorgen voor een donkere kamer en witte ruis. Hierdoor worden prikkels verminderd en kan je voorkomen dat je kleine vroegtijdig wakker wordt.
Zorg voor voldoende slaap overdag. Mochten de dutjes kort zijn, laat je baby dan een keer extra slapen.
In het geval dat je baby overdag te weinig slaap krijgt, zorg dan dat je hem extra vroeg laat slapen in de avond. Ouders denken soms dat een vroege bedtijd zorgt voor vroege ochtenden, maar dat is helemaal niet zo. Een kind dat oververmoeid (te laat dus) naar bed gaat kan juist heel onrustig slapen en s' ochtends vroeg wakker worden.
Een slaapregressie duurt soms maar een paar dagen of nachten maar kan ook een paar weken duren. Het verschilt per kind. Tijdens een slaapregressie kan het slaappatroon van je baby tijdelijk veranderen of ook veranderd blijven. Dat hoeft niet altijd slecht te zijn - je baby's hersenen zijn zich aan het ontwikkelen en ook zijn vermogen om langere rukken door te slapen.
Als het slaapgedrag van je baby opeens veranderd, kan dit bij ouders voor onzekerheid zorgen. Ook voor je kind is een slaapregressie vermoeiend. Ze zijn van slag en kunnen dan ook nog onvoldoende slapen omdat hun lichaam hun wakker houd. Best vermoeiend. Als je baby moeite heeft met slapen, blijf geduldig en liefdevol. Als je baby altijd goed sliep en opeens niet meer, vertrouw dan erop dat het een fase is die binnen een paar weken weer over zal zijn.
Slaapt je baby altijd onrustig, wordt vaak of vroeg wakker en zijn slaapjes overdag altijd een uitdaging? Dan heb je waarschijnlijk niet (alleen) met een slaapregressie te maken maar met een structureel probleem in het slaappatroon. In dat geval kan het helpen om eens goed te kijken naar het dagritme van je kind - slaapt hij overdag voldoende (of juist te veel), ligt hij op tijd weer op bed voor een volgend slaapje of voor de nacht of gaat hij al oververmoeid naar bed? Is er mogelijk sprake van een medische oorzaak? Of is je kindje afhankelijk van jouw hulp om in slaap te komen (en te blijven)?
Als je baby tijdelijk minder slaapt, zorg er dan voor dat jij zelf wel voldoende rust neemt. Een slaapregressie bij je baby kan erg vermoeiend zijn maar is gelukkig tijdelijk. Misschien kan je tijdelijk wat extra hulp vragen van je partner, familie of vrienden - zodat jij overdag de slechte nachten kunt compenseren. Als je baby vaker wakker wordt s' nachts zou je ook kunnen overwegen om de nachten te delen met je partner, zodat jullie allebei een helft van de nacht goed kunnen slapen.
Slaapregressies horen bij de ontwikkeling van je baby. Leren omrollen, het ontdekken van nieuwe vaardigheden zijn allemaal dingen die horen bij het nemen van mentale sprongetjes. Hierbij kunnen ook nog andere factoren komen, die het doorslapen belemmeren, zoals bijvoorbeeld doorkomende tandjes.
Je kan een slaapregressie niet voorkomen. Wel gaat er elke baby in zijn eigen tempo doorheen. Je kan structurele slaapproblemen voorkomen door het aanhouden van jullie gewone routine. Als dat echt niet mogelijk is, probeer dan zo snel mogelijk na het einde van de slaapregressie, jullie gewone routine weer te hervatten.
Een slaapregressie kan vaak zorgen voor kortere slaapjes overdag. Het is dan belangrijk dat je je baby een beetje helpt. Zoals bijvoorbeeld hem of haar weer terug in slaap zussen als hij vroeg wakker wordt. Mocht dat niet lukken, kan je je baby ook een extra slaapje laten doen tijdens een periode van slaapregressie.
Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van de biologische klok van je baby. Op die manier speel je in op het bestaande slaappatroon en zijn natuurlijke bedtijd.
Als je baby in een fase van een slaapregressie zit, kan het best lastig zijn om jullie gewoonte ritme aan te houden. Een van de beste slaaptips, die ik je kan geven is om te proberen zo consistent mogelijk te zijn.
Dat zal je niet helemaal lukken aangezien je baby van slag is maar toch is het een belangrijke manier om je baby door deze fase te helpen. Je kan kleine dingen proberen, zoals voordat je baby gaat slapen als gewend zijn verhaaltje voorlezen (ook is je baby heel moe of afgeleid), goed in de gaten houden hoeveel slaap je baby overdag had en hem een keer extra laten slapen.
Consistentie bestaat niet alleen in je gedrag tegenover je baby maar ook in hoeverre jij ervoor zorgt dat je kleine zich, aangezien de moeilijke fase, zo uitgerust mogelijk voelt.
Begin met iets kleins maar krachtigs: Download de gratis ebook en leer welke 5 dingen je echt moet veranderen in de kinder/babykamer voor een optimale nachtrust. Zo simpel dat je nog vandaag kan beginnen.
Vanessa De Malmazet is oprichtster van Like Dreaming - Slaapcoachingpraktijk voor baby's en peuters. Als Vanessa niet met haar klanten aan het werk is, houdt ze van dansen en zandkastelen graven met haar kinderen op het strand voor haar huis.
Like Dreaming Kinderslaapcoaching
Keizerstraat 22
2584BJ Den Haag
KvK 85338486
©2024 Like Dreaming.
All Rights Reserved.