15 Februari 2024

Slaaptips Baby - voor Baby's ouder dan 6 maanden

DE 6 REDENEN WAAROM JE BABY NIET LEKKER KAN SLAPEN

Jullie struggelen met slaapjes overdag - ze zijn kort, onvoorspelbaar, je baby wordt elke keer huilend wakker, je baby is duidelijk moe maar wil niet slapen? In slaap vallen gaat moeilijk en een hele nacht slapen al helemaal niet?

In dit artikel neem ik je mee in de 6 redenen die voor slecht slapen kunnen zorgen. We spreken hier met name over "oudere baby's". Mocht je op zoek zijn naar baby slaaptips voor je jonge baby van onder de 6 maanden, hou dan deze website in de gaten voor een geschikt artikel.

1. TE LAAT NAAR BED

Wanneer je baby te laat naar bed gaat (dus langer wakker is dan hij aankan gezien zijn leeftijd en ontwikkeling), kan dit ervoor zorgen dat

  • in slaap vallen moeilijk gaat (omdat het lichaam de stresshormonen adrenaline en cortisol aanmaakt in plaats van het slaaphormoon melatonine)
  • de slaap gedurende de nacht gestoord wordt en je kleintje wakker wordt (en blijft)
  • je kindje minder slaap krijgt dan hij nodig heeft im optimaal te kunnen ontwikkelen (de meeste baby's en kinderen tot 9 jaar oud hebben tussen de 10 en 11 uren slaap nodig in de nacht)

BABY SLAAPTIPS

  • Zorg ervoor dat je baby overdag voldoende slaap krijgt en uitgerust in de nacht start. Wakker houden overdag zal niet zorgen voor een betere nacht (het tegenovergestelde is waar!).
  • Let op de wakkertijd tussen het laatste dutje en bedtijd (dit mag niet te lang en niet te kort zijn).
  • Kijk naar dit artikel over wakkertijden.
slaaptips baby

2. TE WEINIG SLAAP OVERDAG

Wanneer je baby overdag te weinig of te kort slaapt, kan dit zorgen voor onrustige nachten. Goede slaap overdag, zorgt voor goede slaap in de nacht. Wanneer je kind overdag onvoldoende aan slaap toekomt, zal zij oververmoeid de nacht in gaan - zie het eerste punt voor uitleg waarom dit een probleem kan zijn. Ouders denken vaak dat ze hun kind maar beter minder kunnen laten slapen voor een betere nachtslaap maar dat is niet zo.

Kijk goed naar de aanbevolen wakkertijden, die passen bij de leeftijd van je baby. En kijk vooral goed naar je kindje. Zie je dat zij moe is? Was de het laatste dutje aan de korte kan? Speel dan in op dit "slaap momentum" en leg haar op bed, voor je kindje is dit het meest makkelijk moment om in slaap te vallen.

Hoe beter je kleine overdag slaapt, hoe betere kansen maak je op een goede nacht.

SLAAPREGRESSIE

BABY SLAAPTIPS

  • Leg je baby op bed bij de eerste tekens dat hij moe is.
  • Let goed op de wakkertijd tussen laatste dutje en bedtijd, laat deze niet te lang zijn.
  • Kijk naar dit artikel over wakkertijden.

3. JE BABY WERD AL SLAPEND IN ZIJN BEDJE GELEGD

Wanneer je je baby al slapend neerlegd in haar bedje, is de kans groot dat zij je gaat roepen tijdens een wakkermoment in de nacht (en die hebben we allemaal!) - je baby zal niet weten waar hij zich bevindt op het moment dat hij op een hele andere plek wakker wordt. Het is dus belangrijk, dat je je kindje helpt om in slaap te vallen op die plek, waar hij ook gedurende de nacht of tijdens de dagslaapjes zal verblijven.

slaapregressie baby

BABY SLAAPTIPS

Zorg ervoor dat je baby helemaal klaar is om te gaan slapen - speel in op het moment waar zij echt moe is en breng haar zo snel mogelijk naar haar kamer, gordijnen dicht, gedimd licht en zachtjes praten

  • Laat je baby in slaap vallen op de plek waar hij ook tijdens de nacht en dutjes zal slapen. Je kan dit in kleine stapjes oefenen.
  • Doe voor het slapengaan rustige dingen met je baby - ga lekker samen knuffelen, rustig een boekje lezen, een laatste voeding geven (let op dat je baby niet tijdens de voeding in slaap valt!)
  • Zorg voor een donkere, koele kamer om in te slapen. Donkerheid bevorderd de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon en voorkomt dat je baby afgeleidt wordt door allemaal indrukken en prikkels.
  • Speel eventueel white noise voor extra rust in de kamer

4. TE LANG WAKKER VOOR BEDTIJD

Ik heb het boven al benoemd: Een baby die oververmoeid naar bed gaat in de avond zal onrustiger slapen, dan een uitgeruste baby. Dit heeft te maken met het feit dat oververmoeidheid ervoor zorgt dat ons lichaam in plaats van het (voor goede slaap zo belangrijke) slaaphormoon melatonine, de stresshormonen cortisol en adrenaline aanmaakt. Hierdoor kan je baby juist helemaal niet moe lijken. Hij is dan al over zijn slaapgrens heen gegaan.

Misschien ken je het van jezelf: voor de TV val je al bijna in slaap maar je wilt toch per se het einde van die film zien, dus hou je jezelf wakker. Een keer op bed, kom je niet in slaap. Hetzelfde geldt voor je baby.

slaaptips baby, kind wil niet slapen

BABY SLAAPTIPS

  • Hou je baby goed in de gaten al vanaf een uur of 17h00/17h30
  • Probeer wat eerder te gaan avondeten zodat je "klaar" bent om je kleine naar bed te brengen zodra je de eerste moe-signalen ziet
  • Hou een maximale wakkertijd aan, die passend is bij de leeftijd van je baby

5. INCONSISTENTIE

Wanneer je steeds anders reageert op je kind, zal het voor je baby moeilijk zijn te begrijpen wat van hem verwacht wordt. Probeer dus zoveel mogelijk structuur aan te brengen in jullie dag, avond en nachten:

slaapregressie baby

BABY SLAAPTIPS

  • Knuffelen en spelen met je baby overdag doe je het best wanneer je baby net wakker en gevoedt is.
  • Volg een vast bedritueel; dit geeft houvast en voorspelbaarheid en dus RUST voor je baby. Lees hier meer.
  • Wil je dat je baby in zijn eigen bed of wieg slaapt? Probeer hem dan zo veel mogelijk om haar ook daar te laten slapen. Verander niet steeds van slaapplaats.
  • Hou het s'nachts donker in de kamer.
  • Verschoon je baby alleen als het echt nodig is

6. MEDISCHE OORZAKEN

In sommige gevallen kan er sprake zijn van medische oorzaken voor het moeilijke slapen; zoals bijvoorbeeld reflux, slaap apnoe of allergien. Vaak wordt dit niet meteen herkent door ouders en artsen en is het dus belangrijk om goed te kijken naar je kind. Dit is de reden waarom ik met mijn klanten altijd mogelijke "red flags" in het gedrag of lichaam van hun kind bespreek en, zo nodig, doorverwijs naar een specialist.

slaapregressie baby

BABY SLAAPTIPS

  • Blijf alert op je kind - zou hij last kunnen hebben van iets; zijn darmen, zijn luchtwegen, texturen van eten, kleding etc. Bespreek deze punten met je huisarts.
  • Probeer niet het slaapgedrag van je kind te veranderen zolang niet bekend is of er een medische oorzaak is.
  • Vertrouw op jouw gevoel als mama of papa - voel je dat er iets niet klopt? Trek dan aan de bel.
PLAN EEN GRATIS KENNISMAKING

VRAAG JE JE AF WAAR JE MOET BEGINNEN OM JULLIE SLAAPSITUATIE TE VERBETEREN?

Begin met iets kleins maar krachtigs: Download de gratis ebook en leer welke 5 dingen je echt moet veranderen in de kinder/babykamer voor een optimale nachtrust. Zo simpel dat je nog vandaag kan beginnen.

sleep coach baby, babysleepcoach, sleep finally, expats, like dreaming, Vanessa De Malmazet, sleep better tonight, baby sleep, toddler sleep, sleep through the night, certified gentle sleep coach, 0 to 5 months
YES, ik wil deze eBook!

Over Vanessa

Vanessa De Malmazet is oprichtster van Like Dreaming - Slaapcoachingpraktijk voor baby's en peuters. Als Vanessa niet met haar klanten aan het werk is, houdt ze van dansen en zandkastelen graven met haar kinderen op het strand voor haar huis.